Apa Itu Perlindungan Pendapatan?

Kongsikan post di

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Kebanyakan kita TIDAK memiliki sejumlah simpanan wang tunai yang cukup untuk menampung kehidupan kita sekiranya tidak mampu bekerja kerana sakit. Walaupun kita tidak boleh bekerja, semua hutang piutang masih perlu dibayar. Dengan perlindungan pendapatan semua itu mampu diatasi.

Katakanlah kita sakit dan tak mampu bekerja lagi, berapa lama simpanan kita di bank tu dapat menampung kehidupan kita?Kalau nak jual rumah, tanah dan sebagainya pun akan ambil masa yang lama. Cara paling mudah, murah dan cepat untuk kita sediakan “tabungan” tunai yang besar adalah melalui pelan Perlindungan Pendapatan.

Semua orang pasti setuju bahawa gaji atau pendapatan kita adalah perkara yang paling penting untuk kita menyara diri dan keluarga kita setiap hari. Tetapi tahukah anda, ramai di antara kita terlupa untuk mengambil perlindungan untuk gaji atau pendapatan kita SEHINGGA kita sudah tidak mampu bekerja lagi akibat ditimpa penyakit. Akhirnya, gaji atau pendapatan kita akan terputus. Kebanyakan kita akan bergantung dengan simpanan di bank, KWSP, pelaburan saham/unit amanah (sekiranya ada) dan akhirnya ada yang terpaksa menjual harta yang ada untuk terus hidup. Sekarang, ada cara yang lebih mudah, cepat dan murah untuk kita melindungi gaji atau pendapatan kita dengan pelan terkini dari ๐—”๐—œ๐—” ๐—ฃ๐˜‚๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ฐ ๐—ง๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ณ๐˜‚๐—น.

๐—œ๐—ก๐—œ ๐—–๐—”๐—ฅ๐—”๐—ก๐—ฌ๐—” ๐—จ๐—ก๐—ง๐—จ๐—ž ๐— ๐—˜๐—ก๐—š๐—œ๐—ฅ๐—” ๐—๐—จ๐— ๐—Ÿ๐—”๐—› ๐—ฆ๐—œ๐— ๐—ฃ๐—”๐—ก๐—”๐—ก ๐—ง๐—จ๐—ก๐—”๐—œ ๐—”๐—ง๐—”๐—จ ๐—ฃ๐—˜๐—Ÿ๐—”๐—ก ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—Ÿ๐—œ๐—ก๐——๐—จ๐—ก๐—š๐—”๐—ก ๐—ฃ๐—˜๐—ก๐——๐—”๐—ฃ๐—”๐—ง๐—”๐—ก (๐—œ๐—ก๐—–๐—ข๐— ๐—˜ ๐—ฃ๐—ฅ๐—ข๐—ง๐—˜๐—–๐—ง๐—œ๐—ข๐—ก) ๐—ฌ๐—”๐—ก๐—š ๐——๐—œ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—Ÿ๐—จ๐—ž๐—”๐—ก.

Situasi: Shakir seorang pekerja swasta. Gaji bulanannya berjumlah RM5,000. Shakir risau sekiranya dia menghidap sebarang penyakit kritikal seperti strok dan tak mampu bekerja lagi. Berapakah jumlah simpanan tunai atau pelan Perlindungan Pendapatan yang Shakir perlukan untuk membolehkan beliau menikmati gaji bulanan seperti sekarang?

Penyelesaian: ((5,000รท3%)ร—12bulan)+(5,000ร—12bulan) =2,060,0003 adalah purata pulangan tahunan bagi simpanan tetap (fixed deposit) di kebanyakan bank utama di Malaysia.

Kesimpulan: Shakir perlukan hampir RM2.1 juta di dalam bentuk simpanan tunai atau pelan Perlindungan Pendapatan untuk dilaburkan bagi membolehkan dia mendapat pulangan sebanyak RM60,000 setahun atau RM5,000 sebulan.

Nota: Cubalah buat kiraan anda sendiri….

artikel selanjutnya...

Perlukan Info Lebih Lanjut?

Tempah Temujanji Anda Sekarang.

Scroll to Top
Open chat
Powered by Myhibah
Hi, Perlukan Bantuan?